De basis van het domotica systeem (software Home Assistant) draait op een Raspberry PI 3B. Dat is een mini-computer met een laag energieverbruik en toch met pc-prestaties; het heeft usb-poorten, een HDMI-uitgang, SDCard-slot, wifi en een RJ45-netwerk-plug.

HomeAssistant heeft het voordeel dat het ook als bare-bone-systeem kan worden opgezet, dus zonder specifiek OS. HA heeft zijn eigen core. Deze is afgeleid van een kale linux-omgeving. Installatie van HomeAssistant gaat op een SD-kaartje. Dit SD-kaartje stop je na het vullen in de RaspberryPi en het systeem kan in de basis opstarten.  Het zal overigens meteen aangesloten of via wifi beschikbare apparaten kunnen vinden en in kunnen stellen.

De installatie van HA op een SD-kaart is uitgelegd op hun site als ‘getting started’  en op diverse video’s op Youtube zoals die van TheHookUp, MK-SmartHouse, TheTechChannel of vele anderen.