Een mooi deel van de tuin wordt gras, dat geeft ook een ruimtelijk inzicht. We hadden de keuze tussen laten aanleggen door een tuinbedrijf, gras zaaien of graszoden leggen. Gezien het prijsverschil doen we dat toch maar zelf, omdat het ook kan. Gras zaaien en maanden moeten wachten en behandelen leek ons met de buiten spelende kinderen en het onvoorspelbare droge en natte weer te risicovol. Graszoden is dus de keuze geworden.

Voor een goede ondergrond moet alles wel aarde zijn. De tuinpaden zijn vooraf voorzien van voldoende aangetrilt zand, er was op sommige plekken wel een meter te veel gelegd (of het paadje is wat smaller geworden dan gedacht). Eerst dus overal al het zand vervangen door aarde. Ook tussen de stapstenen.

Aan de rand van het gras wil ik graag een stenen overgang naar de tuin. Hierdoor kunnen de wielen van de grasmaaier over het randje rijden ipv in een afgrond van een (gras)gootje te zakken. Dus uitgraven, zand erin, aanstampen, waterpas aanbrengen en left-over-klinkers plaatsen. In een mooie gebogen vorm conform de stijl van de tuin.

De hele grasmat mag worden omgespit, iets wat mijn partner met veel inspanning perfect heeft aangepakt.

En dan kan je de aarde egaliseren en aanrollen. Je kan daarvoor een roller huren, waar 70 liter water in gaat. Je kan het ook zelf aanstampen, met mijn 80kg en geconcentreerd op voetzolen drukt dat nog beter aan ook nog. En verder veel harken en egaliseren.  Omdat er een weekje overheen ging tot het leveren van de graszoden had ik de tijd om het toch nog verder te egaliseren met een lat.

De diepte had ik achteraf niet helemaal goed ingeschat; zo’n twee centimeter onder het tegelniveau. Toen de graszoden werden geleverd bleken ze slechts 1cm diep te zijn. Her en der nog wat zand dus moeten aanvullen, met name aan de randen dat gedaan.

95 vierkante meter betekent 95 rollen van 40cm bij 2,5m lengte. Een flink geschouw.

We begonnen met de randen te leggen. Dan krijg je daar geen kleine stukjes. Door de rondingen moesten er wel wat geschoven en gescheurd worden, maar het ging eigenlijk prima.

Rol voor rol, baan voor baan daarna uitgerold en bij de stapstenen en randen uitgesneden met een oud mes.

 

En zo kan je in een middag ruim 85m² neerleggen. Ik had wat reserve en door efficiënt indelen en doorleggen weinig van de marge nodig.

Na alles te hebben uitgelegd is het goed aanrollen en bewateren nodig. Ik heb weer gebruikt van het voorzichtig aantrappen van het gras, rekening houdend met de losliggende zoden. En dan maar sproeien.  Elke dag voor de komende twee weken.

 

Alhoewel ik de zoden strak tegen elkaar aan heb gelegd zag ik de eerste dagen toch snel weer gleuven ontstaan. Die heb ik gevuld met gezeefde aarde (zonder steentjes er in).

Na een week was al een aardige grasmat zichtbaar en minder de banen.

Ondertussen een handige grasmaaier halen en dagelijks water blijven geven. Het is al weken kurkdroog namelijk.