Alle mogelijkheden, beslissingen en resultaten van de bouw van onze passieve energie-plus woning

Sonderingsrapport binnen, kunnen we dit lezen?

Fragment van sondersgrafiek

Het sonderingsrapport is binnen; 3 grafieken, 3 technische bestanden en een rapport met deze gegevens en hoe ze er aan zijn gekomen. Als we dit doorgeven aan de aannemer kan hij vast en zeker zien hoe goed de bodem geschikt is om een huis te plaatsen. Of dat er eerst wat heipalen in moeten.  Maar kan deze onkundige opdrachtgever ook iets er in lezen en begrijpen?

Hoe werkt een sondering?

Allereerst de uitleg over de sondering zelf; een conus (kegel) wordt in de grond gedrukt en door sensoren wordt gemeten hoe makkelijk dat gaat en hoe de grond aan de kegel kleeft.  Er zijn grofweg twee soorten grond: samendrukbaar en stevig. Als de kegel de grond makkelijk opzij kan duwen is het ook samendrukbaar. Als je de mate van wrijving (fs) deelt door de mate van weerstand (qc) krijg je een percentage. Dit geeft een indicatie van de grondsoort:

0,5 – 1,2% Zand Vast
1 – 2% Stilhoudend zand Vast
1,5 – 3% Leem Samendrukbaar
3 – 5% Klei Samendrukbaar
5 – 7% Potklei Samendrukbaar
6 – 10% Veen Samendrukbaar

Grafiek en GEF-bestand

Naast het rapport levert het bedrijf een GEF bestand aan en een weergave daarvan in een grafiek. Het GEF-bestand (Geotechnical Exchange Format) is in de praktijk een leesbaar tekstbestand welke op gestandaardiseerde wijze het uitwisselen van deze bodeminformatie mogelijk maakt. Alle metingen op elke centimeter (!) zijn zo te lezen en zo is ook de grafiek te maken.

Mijn resultaat

De drie boringen geven nagenoeg hetzelfde beeld; ik heb 1 boring uitgeplozen.  De grafiek start op 8,78m boven NAP. Zo hoog ligt het weiland dus. De meetgegevens starten gewoon bij 0 diepte.

Conclusie van boven naar beneden:

 • vanaf 30cm diepte een 1,5m dikke laag zand
 • na weer 30cm leem/klei een laag van 85cm zand
 • na 80cm klei, leem en/of zelfs veen een laagje van 70 cm zand
 • en na 85cm leem/klei (we zitten dan op een diepte van 5,35m) een 8 meter dikke laag zand

De leem, klei en veen zijn dus de zachte, samendrukbare gronden waar je niet veel op kan laten rusten. Op het zand kan juist worden gebouwd. Of die drie dunnere lagen zand voldoende zijn om een huis op te bouwen weet ik nog totaal niet. Dat vergt wat meer natuurkundige kracht- en gewichtsberekeningen. Of ervaring…

Drijvend fundament

Het kan óók nog zijn dat het huis wat we op het oog hebben, of althans de manier van bouwen, gebruik maakt van een  algemene funderingsplaat, een zwevende vloerplaat. Dit kan ook worden toegepast als de draagkrachtige grond te diep zit. De woning wordt dan gebouwd op een stijve plaat die zich als een vlot gedraagt; als er zettingen optreden dan zal de woning in zijn geheel bewegen. De vloerplaat wordt niet ondersteund door fundamenten, maar wordt rechtstreeks op de grond gestort en bestaat uit gewapend beton. Onder de funderingsplaat kunnen, in bepaalde gevallen, isolatieplaten worden gelegd, bijvoorbeeld van foamglas….. en dan heb je nauwelijks iets met de grondsoort van doen.

4 reacties

 1. balletpakje kind

  Hallo! Ik was op zoek naar informatie over dit onderwerp. Bedankt voor dit zeer nuttig artikel u!

  • ZonAdministrator

   Graag gedaan, daarom heb ik het ook op deze plek opgeschreven ipv een kladje op het bureau

 2. Frank

  en zelfs in 2021 is dit nuttig, bedankt!

 3. bb

  ja idd nuttig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Eco Zonnewoning

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑