Alle mogelijkheden, beslissingen en resultaten van de bouw van onze passieve energie-plus woning

De warmtepomp aansluiten op Domotica

Viessmann Vitocal 200-S Warmtepomp

Waar ik qua hobby nu al mee bezig ben is hoe toekomstige apparatuur aan te sluiten op de Domotica, de automatisering van het huis. Ik heb al een Raspberry PI 3 B aangeschaft en daar probeer ik nu al diverse dingen op aan te sluiten, zoals de SMA-inverter naar de Zonnepanelen. Met OpenHAB kan je een basisstation maken waar alle informatie wordt verzameld. Middels add-ons kunnen dan koppelingen naar apparatuur worden aangebracht.

RaspberryPI 3 B

OpenHAB schermpje

De aannemer die we nu op het oog hebben levert straks een warmtepomp van Viessman Vitcal 200-S. Althans dat is de eerste keus waar ze veel zaken mee doen. Naast dat het een efficiënte en stille warmtepomp is, is er ook een module leverbaar voor bediening via een app: “Optolink”. Ik heb even uitgezocht of die bediening dan ook via openHAB op de Raspberry PI kan en zodoende de gegevens kunnen worden gezien en gebruikt. En dat is er; de Optolink communiceert met een optische koppeling, oftewel een led en een lichtgevoelige sensor met de warmtepomp en maakt daarna de gegevens via lokaal WiFi beschikbaar.

VitoWifi elektronica

Schema ESP8266 optolink

En dan is er de grote open-source-community van Linux, Raspberry en Github waar iemand al een verbinding tussen de Warmtepomp en een Arduino heeft verzonnen en gedeeld: VitoWifi. Dus dat is zonder de €100 kostende Optolink. Fantastisch. Dat gaat helemaal goedkomen.  Want de Arduino (dat is ook een micro-computertje) kan de gegevens dan doorsturen naar openHAB op de Raspberry PI. Het kan ook via een open-source project OpenV welke wel gebruik maakt van de Optolink. Of met een ESP8266 (een door mij veelgebruikte WeMos).

En met de constructie kunnen dan een heleboel meetgegevens worden opgevraagd (water-, ketel- en binnen- en buiten-temperaturen) en zelfs statusen. Ook kan het apparaat worden bijgestuurd zodat hij niet onnodig aangaat als bijvoorbeeld een snelle opwarming gedurende de dag wordt verwacht. Gemak en voorspellingen dienen de mens en het apparaat in dit geval.

2 reacties

 1. Peter

  Beste,

  is het gelukt om te de domotica te laten communiceren met je vitocal 200S viessmann. Ik ben heb dezelfde warmte pomp en zou ze graag aansluiten op mijn loxone domotica maar dit is tot op heden nog niet gelukt

  Mvg

  peter

  • ZonAdministrator

   Sorry voor de late reactie…iets met een signaal krijgen wanneer er een bericht is.

   Ik heb nog geen pogingen ondernomen om te verbinden met de Vitocal. Met heel veel andere apparaten ook niet overigens. Maar het staat op mn lijst 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Eco Zonnewoning

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑