logo duurzaam thuisIk kwam de site DuurzaamThuis tegen met vele technische verhalen, waaronder een uitgebreide uitleg over warmtepompen. In een passief energieplus-woning (zonder gasaansluiting) toch een vereiste.

Op de pagina staat de basis van een warmtepomp:

schema warmtepompEen warmtepomp bestaat uit drie gescheiden kringen. Buiten is een kring waarbij warmte (uit lucht, water of de bodem) wordt gehaald, dat wil zeggen, de vloeistof in deze kring wordt opgewarmd, bijvoorbeeld tot 10 graden Celsius. De warmte wordt in de unit in een verdamper overgebracht op een interne kring. En dan komt de clou; met een compressor wordt vloeistof in de tweede kring ineengedrukt. Door het comprimeren wordt de temperatuur hoger. En dan kan de warmte van deze vloeistof in een condensator worden gebruikt om de vloeistof in de binnenkring op te warmen, bijvoorbeeld de verwarming. Tegelijkertijd laat men de vloeistof in de binnenkring via een expansie-ventiel weer uitzetten zodat het weer door de buitenkring kan worden opgewarmd.  De efficiëntie van een warmtepomp drukt men uit in COP (Coefficient Of Performance, ofwel prestatiecoëfficiënt). De pompen voor de kringen en de compressor kosten energie. En de opgewerkte warmte is ook energie. Als de pomp 2 kWh nodig heeft om de energie te maken en er komt 8 kWh aan warmte uit dan heeft de warmtepomp een COP van 4.

Het verkrijgen van energie kan uit drie bronnen:

  • uit de aarde; dit is een boring in de grond tot wel 150m diep waar altijd dezelfde temperatuur heerst. Deze variant noemt men aarde/water-warmtepomp of brine/water-warmteomp*, oftewel een gesloten warmtepomp. Door de benodigde boring is het relatief duur.
  • uit de lucht; hierbij zit een soort airco-unit aan de buitenkant van het huis waarbij dus de warmte uit de lucht wordt gehaald. Deze variant noemt men lucht/water-warmtepomp, oftewel een open warmtepomp. Deze wordt tegenwoordig bij de meeste particuliere huizen toegepast.
  • uit het water; hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende warme en koude wateropslag onder de grond waarbij dan wel warm water, dan wel uit een koude-bron water wordt gebruikt. Zo kan de warmtepomp zowel verwarmen als koelen. Deze variant (water/water-warmtepomp) wordt vooral gebruikt bij grote (bedrijven)complexen en groepen van huizen.

logo warmtepomp-infoEen nog mooiere site is Warmtepomp-info. Deze site is wel particulier opgezet en zonder banden met een specifiek bedrijf te bevooroordelen maar bevat wel o-ver-al de uitnodiging om offertes aan te vragen.

logo NathanSystemsEn ook op de site van NathanSystems staat uitstekende uitleg en schitterende animatie:

 

 

Er is ook een overzichtelijk Youtube-filmpje van MeerMetMinder:

Extra: link naar de meest eenvoudige uitleg: wikipedia!

Beperking van dit bericht: er zijn ook lucht/lucht-warmtepompen maar die zal ik later behandelen bij de ventilatie. Een andere keer. Hier houden we het op de verwarming van water ten behoeve van de verwarming. Overigens is er ook warm water nodig voor het huishoudelijk gebruik; dat wordt door dezelfde x/water-warmtepomp opgewekt, gelijk aan de bekende cv-ketels.

*) water met een antivriestoevoeging noemen we brinewater. Vandaar de naam brine/water-warmtepomp.