We hebben ook een tweetal RGB-meerkleuren-lampen. Ik heb als uitgangspunt heb om geen “app-only” lampen te hebben, waarbij dus geen domme bediening mogelijk is. Voor sfeer in de woonkamer heb ik een uitzondering gemaakt. Op ongeveer 180cm hoogte, aan weerszijde van de woonkamerwand met de televisie heb ik twee stopcontacten (wandcontactdozen) laten maken.Daar kunnen ook aansluitingen voor geluidsboxen in, maar ook lampen.
Met een relatief simpele stopcontact-E27fitting ontstaat een mooie standaard waarin precies de RGB-lamp kan.
(Als extra functie zit er gelukkig ook een schakelaar op om hem alsnog bij nood uit te schakelen).

De RGB-kleurenlampen zijn van het merk Yeelight. Deze hebben zowel een eigen app, maar zijn ook zeer eenvoudig benaderbaar via HomeAssistant. In het hele huis het communicatieprotocol voornamelijk WiFi en ook deze lampen communiceren via Wifi.

Zoals de naam al doet vermoeden kunnen de RGB-lampen alle kleuren aannemen. Er zitten zelfs speciale functies op zoals een paar keer fel knipperen of als een disco variëren. Gebruiken we allemaal niet, het gezin zou er gek van worden. In de praktijk gebruiken we één zachte gele kleur voor de avondinstelling.

Via de Yeelight-integratie in HomeAssistant zijn ze eenvoudig te koppelen. Als groep lampen zijn nu dus aangeschakeld de Wemo-stekker-schakelaars en de Yeelight-RGB-lampen. Zo kan de domotica “alle woonkamerlampen” in 1 keer schakelen.