Op de pergola komen schuine zonwerende latten, onder een berekende hoek van 30 of 45 graden. Dit heb ik zitten uitrekenen aan de hand van de hoogste stand van de zon, de hoek op de lengtegraad van Apeldoorn en de afstand tussen de latten. Uiteindelijk kwam ik uit op een – zeer fijne – hoek van 45 graden.
De inkepingen wilde ik niet in de dwarsbalken maken maar in een apart er bovenop te schroeven balkje.
Met 10 latten en 9 dwarsbalken moesten er daarom 90 inkepingen op de goede positie worden gemaakt.
De eerste 40 stuks heb ik nog met de hand gezaagd; ik heb wel een afkortzaag maar die is daarvoor niet geschikt.

rij planken met gezaagde inkeping inkepingen van dichtbij
Uiteindelijk mocht ik een valzaag (o.i.d.) lenen, dat wil zeggen, meehelpen terwijl de eigenaar hem gebruikte.
Hiermee waren de andere inkepingen een peul van een schil, nauwelijks moeite.
Goed gereedschap scheelt toch nog een heleboel.

valzaag in actie rijtje planken in één keer voorzien van inkepingen