Negen stuks dwarsbalken moeten er komen. Bovenop de lange balken aan de muur tot aan de balken aan de palen.
Heel even heb ik overwogen om een houtverbinding te maken, maar dat vereist toch echt veel meer timmerman-vakmanschap.
Eerst had ik simpele hoekbeugels in gedachten. Bij de aanchaf bij de Hoza adviseerde men mij toch stevige stalen beugels. De balken zijn immers drie meter lang en 15 bij 7 centimeter. Een heel gewicht dus.

Eerst heb ik een aantal balken los geplaatst, met een paar reeksen met verschillende afstand van elkaar. Wat is mooier? De rest van het gezin mocht ook meebeslissen. In de praktijk ziet het er altijd anders uit als op een tekening. En de onderlinge afstand is ook iets aangepast; iets smaller bij elkaar met een onderlinge afstand van 1m10 ipv 1m25. Met de negen bestelde balken kwam het over de 10m nog uit door niet vlak bij de schuurrand een balk te plaatsen.

Klein voordeeltje hierbij was dat de balken en schroeven nog beter plaatsbaar waren met de palen – waar geen balk kan liggen natuurlijk – en de dikke schroeven van de muurbalk –┬áwaar ook slecht de schroeven van de beugels in passen –.

De laatste uitdaging was nog het gelijke overstek van de balken nabij de palen. Door onnauwkeurigheden was het toch af en toe nodig om de palen nog meer waterpas te zetten of zelfs enkele centimeters op te schuiven.
Dwarsbalken pergola van boven gezien Prieel in de lengte gezien met dwarsbalken