De volgende stap was het maken van een balk aan de gevel. Over een lengte van 10m had ik 2 balken van 5 meter x 70 mm x 150 mm. Met één persoon is een zo’n balk nog wel te tillen, maar wel heel slecht boven je hoofd. En dan ook nog goed boren en schroeven.
De oplossing was het plaatsen van wat schuine steunbalken waar de 5m-balk op kon rusten, precies op de goede plek.

bumper product fotoStukje voorboren (9 gaten per balk) en aan de achterkant voorzien van kleine bumpers. Door bumpers tussen de balk en de (gestucte) muur te plaatsen voorkom ik dat het stromende water langs de gevel op de balk blijft liggen en zo extra houtrot veroorzaakt.

De schroeven zijn 200mm lang zodat ze éérst door 70mm balk, dan 10mm bumper, dan 5mm stucwerk en 20mm houtplaat, 40mm luchtspouw voor ongeveer 55mm in de eigenlijke houten woning kunnen worden geschroefd.

 

 

En dat 2 keer. Maar de tweede gaat altijd makkelijker 🙂