Huis met nieuwe zonnepanelenOp 1 maart zijn de zonnepanelen geplaatst. Door een verschoven planning (dat gebeurd in heel de sector continue begrijp ik inmiddels) was ik eerder dan verwacht aan de beurt. Bij mij konden de 32 Hanwha Q.Cells zonnepanelen worden geïnstalleerd, per stuk 310 Wp en totaal bijna 10.000 kWp.
De mannen ingehuurd door Zon Advies Nederland hadden eerst nog een uitdaging met de beugels voor de panlatten (de panlatten waren dikker dan verwacht), maar na ontvangst van een nieuwe doos konden ze met een laddertje prima het dak op om de rails en de panelen zelf netjes te monteren.De zonnepanelen worden gelegd

Ik heb bewust gekozen voor op-dak-panelen in plaats van een in-dak-systeem vanwege de hitte-ontwikkeling van de panelen in de zomerse periode. Door de luchtlaag onder de panelen vindt er natuurlijke koeling plaats. En bovenal heeft een koeler paneel ook nog eens een hoger rendement. Dat scheelt 0,37% per graad, dus als panelen 10 graden koeler blijven (60 ipv 70 graden) dan hebben ze bijna 4% hogere opbrengst.  En ik heb panelen uitgezocht waar de temperatuursafhankelijkheid beperkt is; -0,37% tegenover bijvoorbeeld 0,5% wat ik ook zie bij nieuwere panelen.

Klaarstaand zonnepaneel bovenkantDe montage van de SolarEdge omvormer laat nog even op zich wachten; niet alleen was de ruimte nog niet goed afgewerkt, ook was de installatie nog niet voorbereid op de maximale 14.5 Ampere per fase die het systeem kan gaan leveren aan de meterkast. De fanatieke mannen namen de omvormer dus weer mee voor een volgende keer de definitieve installatie. Bedrading van panelen binnen - nog niet aangesloten

De aanwezige optimizers per paneel zorgen er overigens voor dat – nu de draadeinden binnen in het huis los klaarliggen – er nu niet 32 x 40V (1280Volt) op de draden van de panelen staat maar slechts 1Volt. Wel zo’n veilige gedachte voor iedere aanwezige op de bouwplaats.

Zonnepanelen van dichtbij