Aanbrengen anhydriet in woonkamer

Op mijn vraag wanneer de plavuizen zou kunnen worden geplaatst (die tegellegger moet immers ook worden gepland) antwoordde de aannemer dat de anhydrietvloer wel zeven weken moet drogen. De wat?  De “anhydrietvloer op gipsbasis”.

Waterpas maken anhydriet met lei

Materiaal
Een anhydrietvloer is een dekvloer welke op en rond de vloerverwarming wordt gestort. Een dekvloer is niet de uiteindelijke laag, daar bovenop komt nog een eindvloer (zoals bij ons plavuizen en boven pvc). Anhydriet heeft niet cement als basis maar gips. Watervrije gips heet ook wel Calciumsulfaat (CaSO4). Verder bestaat het uit water en zand.

Glad net aangebracht anhydriet

Aanbrengen
Het vloeibare anhydriet is heel geschikt voor vloerverwarming omdat het de buizen goed omsluit. Met een bulkwagen (in mijn

eigen taal een ‘cementwagen’) komt het vloeibare anhydriet op de bouwplaats en wordt met een dikke slang naar binnen gepompt. Ze begonnen op zolder en werkten zich kamer voor kamer naar beneden toe. Regelmatig wordt met een meetlatje de dikte van de aangebrachte vloer gecontroleerd.

Met een drijfrei maken ze de vloer waterpas. In de deuropening plaatst men dunne latjes, naar mijn vermoeden om stroming naar andere ruimtes te voorkomen en per kamer een stabiele plek te creëren. In een drie-tal uur had men alle drie de bouwlagen voorzien van het anhydriet.

Anhydriet uit de cementwagen

Eigenschappen
De aangebrachte vloer is effen, naadloos en nagenoeg krimpvrij. Een anhydrietvloer kan ook worden geverfd.  Omdat het op gipsbasis is, kan het niet goed tegen vocht. De leverancier vertelde mij dat wanneer je deze als toplaag in een schuur gebruikt er zeer snel schade ontstaat als een auto met natte banden continue over hetzelfde deel rijdt. Mijn aannemer heeft het anhydriet ook in de badkamer gespoten, wat naar mijn weten wel gebruikelijk is in Duitsland (een groot deel van de onderaannemers komen uit Duitsland) maar nagenoeg niet in Nederland. De tegelzetter van de badkamer moet dus wel speciale voorzieningen treffen om het geen probleem te laten worden.  Het enige stuk wat men niet voorzien heeft van Anhydriet is het douchegedeelte en de schuur. Die laatste loopt sowieso wat achter op de afwerking.

Drogende anhydrietvloer slaapkamers

Drogen
In het voorbijgaan merkte ik een dag later dat er al werklui op de vloer liepen!  Ze hadden alle kiepramen opengezet om de vocht uit de woning te halen. Een paar dagen later heb ik zelf in alle rust de vloer bekeken. Na weken op de ondervloer te hebben gelopen voelt de dekvloer erg hoog (16cm hoger om exact te zijn). De aannemer gaf voor die tijd aan dat het wel zeven weken duurt voor de dekvloer kan worden geplaatst. Nu weet ik nog niet hoeveel centimeter anhydriet ze werkelijk hebben geplaatst; het zal een centimeter of 4 zijn. Online heb ik gevonden dat het ‘een centimeter per week’ of meer exact ‘Dagen = 1,6 x (dikte in cm)²”, dus bij 4cm dikte krijg je een droogduur van 25 dagen = iets minder dan 4 weken. Bij een dikte van 6 cm is dat al 58 dagen = 8 weken.
Voordat de tegellegger aan het werk gaat moet de vochtigheid worden gemeten, een veilige status is dan 0,5% m/m voor dichte dekvloeren (open dekvloeren zoals tapijt kunnen al bij 1% m/m worden geplaatst).

Drogende anhydrietvloer woonkamer

Vloerverwarming
Ook om de droging te versnellen en om de vloerverwarming in te regelen kan deze na een week worden aangezet. Hiervoor geldt wel een zeer nauwkeurig ‘opstart-protocol’. Na bijvoorbeeld 7 dagen mag de vloerverwarming pas worden aangezet. En op dag 1 mag deze maar op 20 graden waarna per dag maximaal 5 graden mag worden opgehoogd. Na een aantal dagen wordt 40 graden bereikt, welke minimaal drie dagen moeten worden vastgehouden. Daarna moet de watertemperatuur weer met maximaal 5 graden per dag worden verlaagd tot aan de begintemperatuur. En deze moet dan ook weer minimaal drie dagen worden volgehouden. Als het vochtpercentage nog te hoog is, kan deze cyclus van opbouw en afbouw van temperatuur worden herhaald.
Bij ons is van het starten van de vloerverwarming nog geen sprake; de warmtepomp zit er nog niet in.

Anhydriet wordt gespoten in een slaapkamer