logo Villa Nova BouwVillaNova lijkt een intermediair voor Duitse huizenbouwers. En waar het buurland al flink in vooroploopt is het duurzaam bouwen. Ze leggen op hun site diverse zaken uit, zoals passieve bouw en energie-neutraal bouwen. Door er iets verder in te duiken zien we de verschillen.

De passieve bouw kenmerkt zich door

 • een ‘uitgekiend ontwerp’; compact bouwvolume, vierkante plattegrond, veel glas op het zuiden en weinig op het noorden.
 • een ‘hoogwaardige isolatieschil’; bij ramen, buitenwanden en de kap is nagedacht over de isolatiewaarde
 • Kierdicht bouwen; en gemeten met een blower-door-test.
 • Het vermijden van koude-bruggen; zodat de hoge isolatiewaarden niet teniet worden gedaan
 • Gebalanceerd ventileren met warmte-terug-winning (wtw)
 • Passieve en actieve verwarming; passief door de zon. Citaat: “een kostbare aardgasaansluiting is niet nodig“…dat komt mooi uit want we hebben geen gasaansluiting. Ik denk overigens wel dat een aardgasaansluiting en aardgas-ketel goedkoper is dan de duurzamere alternatieven. Actieve verwarming vind plaats door een lucht-water-warmtepomp. Met een COP (Coëfficiënt of Performance) van 4 maakt dat de pomp 1kWh nodig heeft om 4kWh aan warmte te produceren.
 • Zonwering; met buiten-jaloezieën en luifels wordt de warmte-inlaat van de zon gereguleerd.
 • Villa Nova bouwt de woning met geprefabriceerde houtskeletbouwelementen

Op een andere pagina gaan ze nog een stuk verder: het energieneutrale huis.

 • Het totale energieverbruik van de woning gelijk is aan de hoeveelheid door de woning opgewekte energie. Zonder gasaansluiting.
 • De energie voor verwarmen wordt gehaald uit elektriciteit, bijvoorbeeld door een warmtepomp
 • Nog verder gaat een autarkische woning die ook geen water- en elektra-aansluiting gebruikt. Daarvoor is wel een – nu nog te kostbare – accu nodig. En wordt regenwater opgevangen en gefilterd voor al het watergebruik.

Voorbeeldwoningen helaas alleen één uit 2017 en vijf uit 2015. Men is niet zo actueel meer of bouwt nauwelijks nog huizen. Een van de voorbeelden uit 2015 van een energie-neutraal huis in Deventer gaat (slecht) vergezeld van een youtube-filmpje…uit 2011 !  Daar aan de Bart Bokhorstraat 18 woont nu Martin Snijder met zijn fotografie-website. Een idee om toch eens te kijken en te informeren over de ervaringen en valkuilen.