Een pergola moet er komen. Zo hadden wij dat bedacht.
In ons vorige huis hadden we een pergola met een meer dan 25 jaar oude druivenstruik. In de zomer veel schaduw en lekkere druiven als bonus. Bij het oude huis was het vlak bij de achterdeur, geen zitplek eerder een fietsenstalling en het raam was niet bij de ‘living’ maar bij een kantoortje.

Nu hebben we tien meter glaswerk op het zuiden en willen we op het terras het lekker koel kunnen hebben. En ook in de zomer kan het mooi als passieve koeling dienen voor de woonkamer. Waar we al wel rekening mee houden is dat het de eerste jaren nog niet zo mooi begroeid is met een druivenstruik.

In het voorjaar van 2018, midden in de ontwerpfase van het huis, waren we op vakantie op Terschelling. Daar zag ik het perfecte voorbeeld hoe we de passieve zonwering wilde hebben.

Pergola voorbeeld Terschelling - overzicht Pergola voorbeeld Terschelling - schuine plankjes