Ik zie het om me heen (toevalig in de wijk), spreek installateurs, heb ervaring, lees verontrustende ongefundeerde berichten in de populaire media en heb zo mijn eigen theorieën; brand bij zonnepanelen komt voor en is wat aan te doen!
Mijn eigen ervaring en theorie is altijd geweest om de zonnepanelen boven op de dakpannen te plaatsen, in plaats van die ‘over het algemeen’ beter gewaardeerde in-dak-systemen waarbij de zonnepanelen in-plaats-van de dakpannen worden geplaatst. Door de ruimte tussen het dak en de panelen ontstaat een verkoelende luchtstroming waardoor de panelen beter presteren. Immers, hoe heter de panelen hoe slechter het rendement. Te berekenen valt dat op een hete zomerdag het wel 5% kan schelen.
Daar komt nog bij dat bij in-dak-systemen de ruimte onder de panelen oncontroleerbaar warm kan worden. Hoe warm en of dit schadelijk is weet ik als niet-deskundige niet.
En met het toenemend aantal panelen in Nederland (super goed!) neemt ook het aantal problemen toe, logischerwijs. En de excessen zoals brand. Mijn theorie is altijd al dat door de hitte onder de panelen er iets vlam kan vatten; of isolatie kan smelten waardoor er kortsluiting zou kunnen ontstaan.
Tot zover ongefundeerde amateuristische gedachtenkronkels.
Gelukkig zijn er ook onderzoekers die het goed willen en kunnen uitzoeken. TNO heeft in opdracht van RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland). En die is begonnen er naar te kijken – ze weten het allemaal nog niet zeker – en de eerste tekenen wijzen op de verbindingen. De aansluitingen van de energie-kabels van de zonnepanelen naar de inverter in huis. Dit worden natuurlijk warm en kwetsbaar zo onder de zonnepanelen. En als dat niet goed gebeurd dan neemt het risico op problemen toe. Het moet bij de installatie ook meteen goed natuurlijk; zonnepanelen hebben de eigenschap dat ze geen bewegende delen hebben en eigenlijk nul onderhoud behoeven; ze liggen op je dak en je hoeft er nooit naar om te kijken. Maar dan moet het wel goed zitten!
Dus de tips voor veilige zonnepanelen met minder zorgen:
- kies voor zonnepanelen boven op de pannen, met een luchtlaag
- laat de zonnepanelen installeren door ervaren installateurs
- gebruik connectoren van dezelfde fabrikant
- gebruik goed gereedschap om de verbindingen te maken (goede installateurs zullen dit doen
De aanbevelingen van TNO (citaat Solar Magazine)
- Licht installateurs per direct voor over (de noodzaak van) deugdelijke connectorverbindingen: TNO adviseert dat branchevereniging Holland Solar binnen 1 maand met een communiqué naar buiten treedt waarin de installateurs worden opgeroepen om hetzelfde type en merk connectoren te gebruiken voor de verbindingen.
- De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) moet een multidisciplinaire commissie samenstellen, of breidt een bestaande commissie uit, die op korte termijn adviseert over constructie en materiaalbrandbaarheidseisen van indaksystemen, evenals over regulering middels normering en/of richtlijnen ter voorkoming van crossmating van connectoren.
- Er moet een multidisciplinaire stresstest plaatsvinden met waarheidsgetrouwe pv-installaties op testdaken: hiertoe is een experimentele opstelling die een stresstest faciliteert.
- Er moet evaluatie en mogelijke aanscherping van certificatie van installateurs plaatsvinden: er zou een advies moeten worden uitgebracht of de eisen van het certificaat Zonnekeur en eventueel andere certificaten aangescherpt moeten worden. In het bijzonder moet bekeken worden of, naast de vereiste van 1 examen van 1 medewerker (meestal leidinggevende) per bedrijf, niet alle installateurs een soortgelijk of verwant certificaat dienen te halen om de werkzaamheden gecertificeerd te kunnen uitvoeren.
- Er moeten publieke middelen gereserveerd worden om aan de bovenstaande aanbevelingen invulling te kunnen geven.
Bron: TNO rapport voor RVO
Aanleiding: bericht op Solar Magazine en de blog van Floris Wouterlood
Geef een reactie