Via de architectensite Droomhuisfabriek kwam ik op een voorbeeld “Woning Leonidas” te Rotterdam. Ze hielden een blog bij van hun vorderingen zodat andere geïnteresseerden ook er van kunnen leren en/of hun vorderingen kunnen volgen.

Enkele verschillen met onze situatie

  • Ze bouwen zelf; Althans de woning is wind- en waterdicht opgebouwd en ze timmeren zelf de buitenschil (hout) en werken het binnen af. Zoals de badkamer. Als je ziet wat hun uitdagingen zijn gecombineerd met onze interesses en prioriteiten (schilderen en wat timmeren kan nog wel, maar verder nauwelijks tijd en kunde voor) gaan wij meer laten doen.
  • Ze hebben hun kavel bemachtigd door een week te kamperen bij een makelaar. De stakkers. Dat waren wij niet van plan en hebben gewacht tot bij ons in de Gemeente Apeldoorn men is overgegaan op lotingen.

Maar ook wat punten om rekening mee te houden of aan te denken. Misschien gaat hetzelfde bij ons voorkomen.

  • Ze hebben een blog. Met foto’s van feestelijkheden en uitdagingen. Je ziet mooi de voortgang en dat het van aankoop van grond toch iets moois kan komen.
  • Hun laatste blog is van maart/april 2017 met een serie over hun badkamer en vloer en daarvoor een reeks in december 2016. De klad is er dus een beetje ingekomen; in het blog dan. Mijn inschatting is dat hun huisje wel verder is. Tip voor ons; blijven updaten 😉
  • Ze gebruiken een warmte-pomp boiler en het was blijkbaar een hele klus om de 215 kilo op z’n plek te krijgen. Tip voor ons; die dingen zijn zwaar!
  • En zo ziet een WTW (Warmte-Terug-Winning) van de douche er uit. Willen we ook want zo veel mogelijk energie besparen en dus ook het terugwinnen van warmte uit afval-water.
  • De woning is gebouwd met het Kingspan-TEK bouwsysteem in combinatie met passief kozijnen en driedubbele beglazing. Hierdoor is de warmtevraag extreem laag en kan er bespaard worden op de verwarmingsinstallatie. Door enkele zonnepanelen op het dak is de woning zelfs “nul-op-de-meter”. Het dak is hiervoor op het zuiden gericht. Tip voor ons; googlen op Kingspan-TEK,
  • Ze hebben Rc isolatiewaarden van 5,0 m2K/W voor de vloer, 6,2 m2K/W voor de wanden en 7,0 m2K/W voor het dak. Deze hele materie (de isolatiewaarde van scheiding) is een uitzoek-item an sich.

Disclaimer: ik ga bewust geen kopie foto’s hier opslaan; als hun site uit de lucht gaat en de links niet meer werken hebben we pech, er zijn in principe voorbeelden genoeg.