Alle mogelijkheden, beslissingen en resultaten van de bouw van onze passieve energie-plus woning

Extra zonwering op de pergola

In het voorjaar en najaar hebben we goede zonwering nodig. De bedoeling is dat boven de zon wordt geweerd met screens (en het dakoverstek) en beneden de pergola begroeid met een druivenstruik. Eén uitdaging; de druivenstruik is nog lang niet groot genoeg om maar enige zonnestraaltje tegen te houden. Ook al heeft de helft van de pergola zonwerende plankjes. In de zomer van 2019 was het al superwarm, maar ook binnen werd het te warm.


Een tijdelijke oplossing is het extra afdekken van de pergola. Een doek iss minder geschikt omdat hij bijna horizontaal ligt. Een andere eis is dat het – voorzichtig – begaanbaar moet zijn, om de bovenramen te kunnen schoonmaken. Daarom is het uitgevoerd met douglas-houten planken (weer van www.douglas-hout.nl).
De planken worden bevestigd op relatief dunne panlatten. In het hout zitten af en toe noesten en gaten, dat is niet zo’n probleem; het hoeft niet waterdicht te zijn en die paar zonnestraaltjes welke er doorheen glippen heeft wel wat.

 

Bijna aan het eind van de 10m aan plankjes kwam ik er door een paar stormachtige dagen achter dat niet alle planken netjes bleven zitten.
Om efficient gebruik te maken van overgebleven schroeven van het prieel had ik die gebruikt. De meeste ervan braken echter bij het minste of geringste af.  Nieuwe schroeven moesten er dus komen en 70% van de planken kon weer los. Dat losmaken ging dan wel weer gemakkelijk; als lucifershoutjes braken ze af.  Ik had nog een paar Dynaplus outdoor torx schroeven en dat is het betere werk natuurlijk.

Uiteindelijk over de volle breedte de planken geplaatst en de eerste ervaringen met wat warme lentedagen in 2020 zijn super; het wordt beduidend minder warm in de woonkamer.  “I love it when a plan comes together”

 

2 reacties

  1. Arjen van Dieren

    Hoi, mooi hoor deze pergola met zonwering! Heb van jullie ontwerp gebruik gemaakt voor een soortgelijk exemplaar. Heel tevreden mee! Bedankt!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Eco Zonnewoning

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑