Het huis automatiseren, het voor het gezin makkelijker en overzichtelijker maken, dat is het (mijn) doel van Domotica.
Vroeger
In de loop der tijd heb ik al heel wat technische producten verzameld en in het vorige huis ook al mee gespeeld. Zo was er een lichtsensor actief en ‘automatisering’ welke een aantal lampen aan deed zodra het donker werd. En een knop (een ongebruikte wandschakelaar) om ’s avonds bij het naar bed gaan deze lampen uit te doen. Verborgen voor de bezoeker was het uitgerust met Wemos/ESP8266 chips en een OpenHab2 op een Raspberry Pi om het geheel te sturen. Dat was leuk om als hobby uit te proberen en van te genieten.
De kern: Home Assistant op een Raspberry PI
Alles is natuurlijk meeverhuisd maar nog niet alles ingericht. Na een herstart van OpenHab2 en het mislukt uitproberen van een beta-release stokte dat echter al snel. En bovendien had ik andere dingen aan het hoofd in het nieuwe huis. Recentelijk heb ik echter de draad weer opgepakt en ben van OpenHab2 overgestapt op HomeAssistant. Dat resulteerde in veel youtube video’s kijken, documentatie en uitleg lezen, podcasts luisteren en uitproberen; HomeAssistant is geïnstalleerd op de RaspberryPi.
Uitgangspunten
Belangrijk bij domotica is voor mij de volgende ‘gouden’ regels
* de functie moet makkelijker zijn dan een schakelaar op de muur omzetten. Dit wordt ook wel eens omschreven als ‘WAF’, de Wife Acceptance Factor, maar geldt natuurlijk voor iedereen, mijzelf en kinderen inclusief. En dat wat automatisch kan, mag automatisch.
* de schakelaar op de muur moet (bij lampen) blijven werken. Als er een probleem is met de domotica moet de bewoner alles nog kunnen bedienen
* zo min mogelijk afhankelijkheid van het internet, een voorziening (app of server) van de producent. Als de producent stopt met de dienst moet de functie in tact kunnen worden gehouden
– wat niet helpt in de WAF is tientallen apps op een telefoon; je moet elke keer je telefoon er bij houden, op zoek naar de juiste app voor het apparaat en daarna het pas bedienen.
Stap 1 van de inrichting van nieuwe domotica is de inventarisatie wat er nu beschikbaar is, wat er nu mee kan en hoe dit ingezet zou kunnen worden om ons leven weer wat gemakkelijker te maken.
Lijst aan hardware
- Belkin Wemo schakelaars
- Xiaomi Yeelight slimme RGB lampen
- Tuya slimme in-wall schakelaars
- SolarEdge zonnepanelen inverter
- Viessmann warmtepomp
- Vloerverwarming verdelers
- Zehnder WTW (warmte-terug-winning) luchtverversing
- Somfy elektrische zonwering
- “slimme” elektrische meter
- SDM Energiemeters, 2-fase en 3-fase
- DLink draadloze webcams
- Silvercrest draadloze deurbel
- Flic2 mini knopjes
- ESP-modules met diverse sensoren
- Knocki
- Plugwise energiemeters en schakelaars
- Samsung Combi-magnetron-oven
- diverse media-spelers incl smart-tv
Te ontwikkelen in de toekomst
- ESP-solar-module
- Brievenbus en pakketbrievenbus
- Sonos
Omdat alles aansluiten toch wel een behoorlijk karwei is en er nog vele andere activiteiten, sporten, hobbies en bouwactiviteiten zijn, zal per aansluiting een post worden gemaakt hoe het is gelukt om allemaal aan te sluiten.
Geef een reactie