gasmeter met kruis er doorGasaansluiting bij nieuwbouw niet meer verplicht oftewel onmogelijk

Zelf komen we te wonen in een wijk waar geen gasleidingnetwerk is aangelegd, een kavel conform onze eigen wens.
Maar de wet is nu ook in een razend tempo aan het veranderen. De RVO (de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) legt het in een factsheet op … mooi uit:

Op 8 mei 2018 is een amendement gepubliceerd (van Jetten c.s.) waarin de Gaswet zo wordt gewijzigd dat de gasaansluitplicht per 1 juli 2018 vervalt. Wat een snelheid! In een podcast hoorde ik ‘bouwend nederland’, vertegenwoordigers van de bouwsector voortdurend zeggen dat het allemaal zo snel niet kan. Maar blijkbaar kan het toch. Althans, de regering en de democratie heeft het met zijn wetten zo bepaald dat het kan gebeuren.
Er is wel een overgangsregeling; als een aannemer nu al aan het rekenen is aan een (grootschalig) project en de aanvraag omgevingsvergunning is bijna ingediend en het geheel kan nog niet zonder gas dan mag dat toekomstig project nog worden aangesloten op gas. Zo redelijk is men dan ook wel weer; om niet iedereen op extra kosten te jagen door grote delen van het plan weer opnieuw te moeten doen.

Ik vroeg me altijd af waarom een afschaffing van een aansluitplicht ook meteen betekent dat je geen gas meer zou kunnen afnemen. Dat heeft te maken met de bevoegde taken van de netbeheerder. Deze mag namelijk alleen wettelijke taken uitvoeren. En aansluiten hoort daar vanaf 1 juli niet meer bij. En niemand anders kan en mag het. Dus mag de netbeheerder dat ook niet meer doen. Behalve de vastgestelde uitzonderingen dan natuurlijk.
Het schrappen van de aansluitplicht betekent dus rechtstreeks het verbod op een aansluiting.

Bij het vervangen van gasleidingen (wat ook moet doorgaan voor het behoud van veiligheid) kan een gemeente en overleg met de netbeheerder wel een gebied aanwijzen waar de gasleidingen vervangen worden door een andere warmtevoorziening, zoals een warmtenet, een warmwatervoorziening.  Er is een schaal- en efficientievoordeel als je bestaande wijken groepsgewijs van het gas afsluit ipv alle huidige huizen in Nederland ieder voor zich te laten kiezen hoe ze zonder gas toch hun woning warm kunnen houden.

…maar daar hebben wij straks in ons passieve energie-plus-woning niets meer mee te maken…..

gaspit van fornuis