Logo BewustNieuwbouwBewust Nieuwbouw is een initiatief van projectontwikkelaars, beleggers, bouwers en woningcorporaties, verenigd in de NEPROM.

De site bevat een stappenplan vanaf een woonwens: 1) Oriënteren (huur, koop, nieuwbouw) 2) Beslissen (en kenbaar maken, casco/zelfbouw, meer/minderwerk) 3) Bouwen (consumententips, voortgang in de gaten houden, burencontact en opleverkeuring) en 4) Wonen (herstellingen, bouwvocht, onderhoud, SlimWonen en garantie)

De eerste stap is wel een vreemde; we zijn immers al belandt op de site “Bewust Nieuwbouw”. Of zou het een aanpak zijn om kijkers weer van de nieuwbouw af te halen richting huur? Woningcoöperaties zijn ook een van de leden van de NEPROM en dus van de site. Vreemd.  Ook in de tweede stap zitten elementen zoals het meer/minderwerk, welke pas veel later aan bod komen.  Mijn conclusie is dat het geen stappenplan is maar een gegroepeerde set aan tips en leidraadjes.

Welke nuttige informatie staat er dan wel op:

  • Over de Garantieregeling; het Keurmerk Garantwoning, w.o. meerkosten voor afbouwen bij faillissement van de bouwer en een verzekering voor het verhelpen van gebreken tijdens de garantieperiode.
  • De consumententips: zaken om tijdens de ontwerp- en bouwfase op te letten. Zoals of het keukenraam hoog genoeg is, stopcontact in de meterkast en ook een ‘warm water buitenkraan’ voor het ramen lappen (eh…beetje overdreven wellicht)
  • Bij ‘contact met de buren’ staat de mogelijkheid voor een Kopersvereniging met een ongeldige link naar VEH. Dit is de juiste; over in verenigingsverband (mét een vz, penningmeester en secretaris) optreden namens alle kopers van een project.  Meer van toepassing als er bijvoorbeeld een flatgebouw wordt gebouwd met meerdere kopers. Of dit echt voor onze situatie bij ‘ieder een eigen kavel’ voordeel geeft betwijfel ik. Al hebben wij ook wel wat gezamenlijke belangen zoals ‘groepssondering’ of aanleg van glasvezel en andere voorzieningen.
  • Bij Slim Wonen worden tips gegeven over het je anders gedragen in het huis dan in het voorgaande en weten hoe de installaties (zoals de warmtevoorziening) werken zodat door het bedienen er het meest efficiënt gebruik van wordt gemaakt.

In het gedeelte Vraag & Antwoord veel verzamelde informatie, zoals BENG, ZEN, All-electric, ventilatie, afzuigkappen, een dakkapel, een serre en het gebruik van de thermostaat.

In het gedeelte V&A Energietechniek nog veel meer informatie, zoals Balansventilatie, isolatie, luchtdichtheid en kieren, passieve zonne-energie, zonnepanelen, zonneboilers, warmte-koude-opslag, warmtepompen, vloerverwarming, koeling zonder airco, warmte-terugwinning uit de douche, vraaggestuurde ventilatie en de slimme energiemeter.

  • Via de site EnergieVerbruiksManagers.nl een schitterend overzicht van apps en hardware welke je energieverbruik in kaart kunnen brengen. Ter zijner tijd zoeken we dit verder uit.
  • Note to myself: zonnepanelen en energiemeter informatie wil ik rechtstreeks kunnen uitlezen zonder internetcontact. SMA is daarvoor een geschikte producent. Slimme energiemeters hebben een P1-poort.
  • Note 2: hoe mooi is de SmartMeterDashboard? (lokale installatie, op Rasparri Pi, OpenSource). iUngo ziet er ook mooi uit.

In het menu Actueel bewijzen ze dat het een actieve site is; de nieuwsberichten zijn van zeer recente datum. Ik heb de pagina gekoppeld aan mijn feedly-account zodat ik alle berichten kan lezen.