Als je zo praat over ‘dat je een kavel mag gaan kopen’, dan komen mensen om je heen ook met tips. Bijvoorbeeld om eens te zoeken naar een HUF huis. Deze van oorsprong Duitse bouwer maakt standaard zeer exclusief ogende pre-fab huizen.

Als ik de site bekijk wordt ik wel enthousiast. Mij vallen de volgende dingen op;

  • Veel gebruik van glas; er ontstaat een heel open huis.
  • Twee basistypen voor de eengezinswoningen; “ART” (klassiek) met nrs 3, 4, 5 en “6-9” en “MODUM” (modern) met nrs 6, 7 en 8. Het onderscheid is mij niet duidelijk geworden op de site. Er staan wel voorbeelden incl plattegronden.
  • Veel van de voorbeeldwoningen hebben een basement (kelder) met veel kamers. Ik zie nauwelijks zoldervoorzieningen. Daar waar de kelder achterwege is gelaten doet men dit ‘omdat het vanwege het waterpeil niet kan’. Ook bij onze eigen kavel is een hoog grondwaterpeil aannemelijk zodat we niet rekenen op een haalbare kelder. Zonder de kelders hebben alle voorbeeldwoningen weinig kamers. Eigenlijk zijn de woningen zonder zolder, met kelder.
  • Je kan soms (ook tip voor andere huisontwerpen) in de hoek van de woonkamer een extra kamertje maken waar je een kantoortje maakt.
  • De voorbeeldindelingen zijn grote kamers met grote badkamers en “walk-in-closets”. En regelmatig een sauna. En blijkbaar voor 2 bewoners met veel gasten (waarvoor dan weer een eigen wc is gemaakt). Niet helemaal onze behoefte met een gezin met twee opgroeiende kinderen.
  • Een overloop met glazen reling en uitkijkend over de eettafel op de begane grond vind ik wel een heel mooi element.

Voorbeeld overloop met glazen ballustrade